Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Levelezéseink

2012.08.13

Tisztelt Hölgyem!

A dunántúli barnaszenek salaktartalma igen magas, 40 súly% körüli, és ezen salak nagyon erősen terhelt különlegesen mérgező és rákkeltő nehézfémekkel (éppúgy, mint a gyöngyösoroszi bánya és meddőtározójának csurgalékvize, ahol kimutatták, hogy a Toka-patakon keresztül hogyan fertőzte meg a környéket, és okozott tömegesen rákos megbetegedéseket az elhagyatott bányából kifolyó, nehézfém tartalmú csurgalékvíz. Ajka térségében teljesen hasonló a helyzet, azonban itt a szennyező forrás a salak, avagy más nevén a szürkeiszap kiporlása, esetlegesen a tározókból csurgalékvízként való elfolyása is --- valamint a tározók erőművi eredetű, salakbeton falainak a kiporzása!).

Szakértői csapatunk Dr. Kozéky László fizikus vezetésével kinyomozta, hogy az említett vizsgálatokat az ajkai önkormányzat megbízásából 1992-1995 között a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem munkatársai végezték. A vizsgálatok eredménye a Fizikai Szemle 1997/8. számában jelent meg, melyet most közzéteszünk.

HŐERŐMŰVI EREDETŰ RADIOAKTÍV SZENNYEZÉS ÉS LAKOSSÁGI SUGÁRTERHELÉS AJKÁN

A fenti dokumentumban szereplő vizsgálatok a lakosság egészségügyi kockázatának csak a sugárterhelési részét vizsgálták. Bár ez egy látványos és hajmeresztően misztikus téma, de messze nem ez a lényeg, különösen az azóta kiderült urán és uranid mérgező hatásainak, pontosabban a „koszovó-, és az öböl-szindrómák” ismeretében!
Az adott időszakban, a 90-es évek végén, nagy divat volt a sugárhatások vizsgálata. (Különösen a radonnak hívott radioaktív nemesgáz hatását vizsgálták Greenpeace-es nyomásra, mert ebből a gázból elég sokat emittál a föld, s jól zárt lakásokban ez erősen megreked, bedúsul. Kimutatták a tüdőrák keltő hatását is.)
Az ajkai szén, illetve salakjának vizsgálata a sugárterhelésre, illetve a mért radioaktivitás koncentrációjának mérésére terjedt ki, nem pedig a kiporlás teljeskörű egészségügyi vizsgálatára!
A vizsgálat megállapította, hogy a nevezett, vizsgált anyagok (azaz az ajkai szénerőmű salakmaradékai) sugárzása sokkal magasabb, mint a megszokott (háttér) sugárzás, de maga a sugárhatás nem jelent egészségügyi kockázatot.
Azonban ez a megállapítás nem teljesen fedi a valóságot, hiszen attól függetlenül, hogy a többletsugárzás a megadott határértéken belül van, a (radio) aktivitás forrásai olyan nehézfémek, (pontosabban ezek oxidjai és sói) melyek önmagukban is erősen rákkeltő és mérgező hatású anyagok!
Sőt, sok olyan összetevő is van közöttük, amelyek nem sugároznak, /pl. a bomlási sor végterméke (ólom)/, mégis erősen mérgezőek! Még jobban látszik a probléma, ha belegondolunk, hogy ahol uranidok (az urán radioaktív bomlásának termékei) vannak, ott legalább százszor annyi, nem sugárzó (tehát a hivatkozott szakirodalomi cikkben nem is detektált!) urán is van, illetve még további nem sugárzó, de éppúgy veszélyes, rákkeltő és mérgező nehézfémek sokasága!
Ez a nem radioaktív urán azért jó példa, mert ebből készültek a "szegényített urán, USA "DU" speciális páncéltörő lövedékek.
Ennek lényege, hogy az urándúsítás melléktermékeként jelentkező nem radioaktív urán nagy fajsúlya miatt nagy kinetikus energiával lőhető a harckocsi páncélra, s ráadásul amikor áttöri azt, robbanásszerűen begyullad és a harckocsi felrobban, majd pedig hópihe szerű uránoxiddá ég el.
Ehhez kapcsolódik az "öböl-szindróma" és a "Koszovó-szindróma" nevű eleinte rejtélyes betegség: azon katonák, akik "elgyönyörködtek" az így elpusztított harckocsikban (és szétégett személyzetében), nagyon hamar, súlyos, rákos megbetegedést kaptak. Eleinte a radioaktivitásra gyanakodtak, s nem értették a dolgot, hiszen ez az anyag nem is radioaktív! Később bebizonyosodott, hogy a robbanás során keletkezett (de egyébként nem radioaktív) finom uránoxid pornak van ilyen rendkívül erősen mérgező és rákkeltő hatása!
Arra is rájöttek, hogy az összes többi uranidnak, vagy épp transzuránnak, a radioaktív sugárzástól függetlenül is van ilyen extrém mérgező és rákkeltő hatása (pl. polónium és Litvinyenko).
Összefoglalva, ahol ilyen jól mérhető radioaktív sugárzó anyag van, mint pl. a dunántúli szenek salakjában, ott legalább százszor annyi nem sugárzó, de erősen mérgező és rákkeltő egyéb nehézfém is jelen van! Ráadásul Ajka esetében égetőművi salakról beszélhetünk, tehát a nevezett és rendkívül veszélyes fémek eleve égéstermékként, azaz fémoxid, hidroxid, só stb. formában vannak jelen, a szervezetbe ez által igen könnyedén, vizes oldatos felszívódással felvehető módon.
(Ez áttételesen konyhakerti növények által is megtörténhet, nemcsak az ivóvízbe került szennyeződésként.)
Így sajnos nem meglepő a térségben a rákos megbetegedések nagy aránya, illetve sok esetben az átlagosnál jelentősen alacsonyabb várható életkor sem.
Miután a zagytározók ezen salakból épültek, s annak külső falai folyamatosan porzanak a száraz időben, így sokaknak az - egyébként szintén könnyen és erősen porzó - vörösiszappal könnyű volt összemosni a radioaktivitást, de ez egy rossz interpretáció, egy fatális félreértés.
Csakhogy a helyzet ennél nem jobb, hanem sokkal súlyosabb. Ha majd elmúlik a csapadékos idő, akkor újra erősen fog porlani ez az erősen darabolódott, repedezett, sérült gát is. Ez párosulni fog a föl nem takarítható vörösiszap porzásával, meg a zagytározó maradványaiból érkezővel, amely porok mikroszkópikus méretüknél foga is, a fent leírt rákkeltő hatáson túl is különösen veszélyesek.(PM2,5)
Ehhez még hozzájárul, hogy a gáttöréskor mechanikailag megrázkódó gáttestekről lelökődtek még a rekultivációs csírák is, azaz a vékony termőrétegbe kapaszkodó kezdetleges növények is, ezáltal a gátfal nemcsak szabadon porlik, de erősebb az eróziónak való kitettsége is!
Azt is vegyük észre, hogy ugyan most a konkrét katasztrófa okozója a lezúdult kb. másfél millió tonna vörösiszapos lúg volt, de a térség ketyegő bombája az ott, és pontosan ugyanolyan körölmények közt tárolt, kb. 50 millió tonna szürkeiszap!
Sajnos a térség szennyezése évtizedek óta tart, ennek megszüntetésére sürgősen megoldást kell találni!

 

Kolontár 2012. augusztus 13.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.