Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Leveleink

2012.07.22

Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

8000 Székesfehérvár Hosszúsétatér 1.

8000 Székesfehérvár Pf.: 137.

 

Dr. Zay Andrea

 

Tisztelt Hölgyem!

 

Egyesületünk azért fordul Önökhöz mivel a Kolontári IX-es és X-es vörösiszap tározók porzás mérését Önök végzik és felügyelik. A híradásokból szomorúan hallottuk, hogy a IX-es tározó nagy részét szürkesalak-pernyével fedték be. Sajnos az ellen, hogy a tározók építésekor ugyanezt az anyagot használták a gátfalnak már tenni nem lehet, de gondolom az Önök birtokában is meg van Veszprém Megye Környezetvédelmi Programja amelyet a PROGRESSIO Mérnöki Iroda Kft. 1125 Budapest, Galgóczy köz 6/C 210 készített.

Ebben a forrás és a vezetékes vizek sugárzó anyag tartalma mellett foglalkoznak az „Ipari melléktermékek radioaktivitása, környezeti hatásokkal” ahol kiemelten az ajkai szén, és az ajkai szén elégetésekor keletkezett szürkesalak-pernye mind radioaktív, mint radon kisugárzásával. Ezen tanulmányokat átolvasva és az akkor még „Timföldgyári” dolgozókkal elbeszélgetve, jutott tudomásunkra, hogy a 80-as években is végeztek állandó jelleggel sugárzás mérést, és ennek hatásait laboratóriumi szinten vizsgálták mind az élővilágra, mind a növényvilágra.

Újabb információk szerint 2009-ben egy ausztrál cég szerette volna a szürkesalak-pernyét elszállítani, hogy kinyerje belőle az uránt és más fémeket. További fejleményről nincs tudomásunk.

Ezeket figyelembe véve sajnos nem csak mi, a vörösiszap katasztrófa tározókhoz közel élő lakosai, hanem Ajka és peremtelepülései is jelentős egészségügyi veszélynek vannak kitéve.

Most ezeket a szélben porzó tározókat még ezzel a magában is veszélyes pernyével fedik be úgy, hogy semmilyen sugármérést nem végez senki. 2010. októberében a honvédség végzett sugárzás mérést, amire az MTA nyilatkozata szerint nincs magasabb sugárzás mint a föld háttér sugárzása. Csak azt felejtették el mellé mondani, hogy itt ebben a térségben a háttér sugárzás is magasabb mint az átlag. A IX-es tározó befedésére használt szürkesalak-pernye mozgatása, szállítása miatt a Sugárvédelmi rendelet szerint (16/2000. (VI. 8.) EüM rendelet az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról 2. számú függelék a 2. számú melléklethez Az egyéni sugárterhelés rendszeres ellenőrzését és központi nyilvántartását előírja.

Ezek mellett sajnos újabb problémák is fölmerülnek, amelyet a 2011.12. 31-el bezárt EÜ központnak kellene kontrolálni, de ezt megtévesztő statisztikai adatokkal bezárták. Az elmúlt hónapokban több beteg találkozott olyan problémával, amelyet a belgyógyász szakorvosok higany mérgezéssel azonosítanak. Ezen megállapítások a Dunántúl több egészségügyi intézményében, egymástól függetlenül láttak napvilágot. A 10897/05. számon kiadott „MAL Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Rt. tevékenységének egységes környezethasználati engedélye” szerint a gallium kinyeréséhez higanykatódos technológiát alkalmaznak. A technológiai előírásokat a timföld gyártásnál sem tartották be, hiszen akkor nem lehetett volna a tározón 13-as pH érékű lúg. Ezt csak profit szerzés miatt nem alkalmazták. Ilyen technológiai magatartás esetén senki sem hiszi, hogy a gallium előállítása során minden előírást pontosan betartottak. Ennek következménye, hogy a tározón lévő lúg tetemes mértékben tartalmaz veszélyes anyagokat, többek között higanyt is. Ez végig fertőzi az elöntött területeket, és nem csak a tározónál pusztít.

 

Követeljük az itt élő lakosság nevében, hogy az egészségünkre hosszabb távon (most már 3 év után előjövő egészségügyi problémák kezelhetősége miatt) a sugárzás (mind radioaktív, mind a radon), az egészségre kifejezetten ártalmas nehézfémek (higany, króm) és a mérgező anyagok ( arzén, cián és egyebek) ismétlődő mérését és a mérési eredmények nyilvánosságra hozását. Mivel elég veszélyes környezetben élünk itt emberek, akik egészsége nem közömbös sem saját maguk, sem a katasztrófa után a széles közvélemény számára sem, szeretnénk ha a törvény ide vonatkozó előírásai is bele kerülnének a jelentésekbe és ezt az itt élő emberek tudomására is hoznák, (ha kell akkor mi majd megosztjuk a szélesebb nyilvánosság felé), hiszen az emberek élete az Európai Uniós elveket is figyelembe véve fontosabb mint akármilyen profit, haszon amelyet akár környezetszennyezéssel is hoznak létre.

 

Egyesületünk, mint a vörösiszap katasztrófa térségében élő emberek érdekvédelmi szervezete, szeretné, ha a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség elrendelné ezen a levegőben a porral ellentétben nem látható és érezhető anyagok ellenőrzését és mérését. A megtett intézkedésekről, és eredményekről tájékoztatást kérünk, és ha kell Egyesületünk vállalja ezen intézkedések és adatok a lakosság felé tágabb nyilvánosságra hozását, ahogy ezt tettük a porzások alkalmával is. Nagyon sok olyan dolog merül föl, sajnos az egészségi állapotunkkal kapcsolatban, amelyek befolyással vannak az itt élő emberek további életére. Egyikőnk se szeretne a környéken rövid időn belül rövid lefolyású rákos betegségben meghalni, mert sajnos már ez a folyamat elindult, és ha nem teszünk ellene, akkor Kolontár és lehet, hogy Devecser is évtizedeken belül kihalással elnéptelenedik. Nekünk vannak kisgyerekeink, akiket nem azért nevelünk, hogy tizen-huszon évesen elragadja őket a keserves halál.

Reméljük megkeresésünk nem fog merev elutasításban részesülni.

Kolontár 2012. július 19.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.