Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Események

2011. április 11-én 10.30 órakor a sajtó képviselőinek jelenlétében PETICIÓ-t adtunk át a parlamentnél.

A petició cimzettjei :

Schmitt Pál köztársági elnök úr, Orbán Viktor miniszterelnök úr és Kövér László úr, az országgyűlés elnöke. 

Elfoglaltságukra hivatkozva a petíció másolatát Virág András úrnak adtuk át.

Peticiónkat a három településen 1300-at meghaladóan írták alá.

 

Külföldi média érdeklődése (2011.08.03.)

Tegnap és ma Kolontáron (még mennek Devecserbe is) a Le Monde francia újság riportere és fotósa járta be a tározót, voltak és próbáltak interjút készíteni a MAL-nál is (a kimenetelét sejthetitek). De készítettek riportot Budapesten is felsőbb vezetőjű emberekkel. Tovább fognak még menni Almásfüzitőre is a másik tározóhoz. Elmondásuk szerint egy rendhagyó dokumentum filmet akarnak készíteni, amelyben a fényképeké lesz a főszerep és a riportok hanganyaga eredeti nyelven megy alatta. A feliratozás lesz francia nyelvű. Arra voltak kíváncsiak, mint mindenki más, hogy az elmúlt időszakban mi és mennyit változott a katasztrófa óta, az itt élő embereknek milyen az élete, mi a véleménye, és mi az elképzelésünk a jövőről. Ha majd elkészül és megkapjuk a linket az anyagról, hogy hol tekinthető meg teljes terjedelmében, azt is megosztom itt. Addig is legyetek türelemmel, hiszen tudjuk hogy ez egy hosszadalmas és nehéz csata amibe belekezdtünk. Azért egy picit mindig van aki odafigyel ránk, ők is tudtak és kérdeztek is szervezetünkről. Nem vagyunk elfelejtve a világban. Tartsunk továbbra is össze, erősek vagyunk...!

 

Európa Parlamenti meghallgatásunk (2011. október 18-20.)

A vörösiszap katasztrófáról és annak további következményeiről tartott meghallgatást 2011. október 19-én Brüsszelben az Európa Parlament egyik képviselő csoportja. A fórumon egyesületünk képviselte a károsultakat.

A 34 fős Európai Baloldali Párt/Északi Zöld Baloldal (GUE/NGL) nevű frakció egy csoportja a portugál Marisa Matias vezetésével nyáron Magyarországon tett látogatást az érintett övezetben. A képviselőnő most főképpen annak érdekében szervezte a meghallgatást, hogy a helyiek az azóta eltelt időszakban tapasztalható változásokról, illetve ma is érvényes problémáikról számoljanak be.

A videovetítéssel egybekötött fórumon meghallgatott kilenc tanú szinte egybehangzóan aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Kolontár térségében, különösen szárazabb időben, még mindig jelentős mennyiségű - mérgező anyagokkal is szennyezett - por száll a levegőben, ami szerintük komoly fenyegetést jelent az ott lakók egészségére. Külön felhívták a figyelmet az egy évvel ezelőtti katasztrófa pszichikai hatásaira, amely - különösen a gyermekeken - hosszú távon érzékelhető marad.

Kifogásolták emellett, hogy az újjáépítés során elbontott házak maradványait a közelben helyezték el, a bennük található szennyezőanyagokkal együtt. Többen szóvá tették azt is, hogy azok a családok, amelyek nem szenvedtek kiemelt károkat, nem juthattak megfelelő anyagi támogatáshoz, nem nyílt lehetőségük elköltözni sem. Az egyik felszólaló megemlítette azt is, hogy tudomása szerint nemrégiben újabb repedés történt a 6-os számú iszaptározón. 

( A rendezvény résztvevőinek, köztük a frakció jelen lévő képviselőinek a helyszínen kiosztották a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának tájékoztató füzetét, amely teljes körű áttekintést nyújt a katasztrófa okairól és bekövetkeztéről, a mentésről, az újjáépítésről, valamint a Mal Zrt-vel kapcsolatos fejleményekről.)

Ezeket osztották Devecserben is otóber 4-én, amit szerintünk a kormányzat  csak önfényesítésre és a nagyobb problémák elmosására használt. Ugyan ezt tette Brüsszelben is.

A fórumot vezető Marisa Matias felszólalásában arra is kitért, hogy a magyarországi iszapömlés az Európai Uniónak is nagy tanulság, hiszen uniós támogatást lényegében nem sikerült mozgósítani, és a katasztrófa-elhárítás egyes uniós eszközeit illetően is merültek fel kérdések. A meghallgatáshoz kapcsolódva fényképkiállítást is rendeztek az EP brüsszeli épületében a katasztrófa következményeit és a közelmúlt állapotát megörökítő képekből.

Tervek szerint a fénykép kiállítást a parlamenti frakció el szeretné hozni Devecserbe vagy Kolontárra, annak függvényében, hogy hol tudunk helyet biztosítani a kiállításnak mivel a magyar kormányzat részéről nem nem fogadták kitörő lelkesedéssel ottlétünket. Utána támogatóink szeretnék a kiállítást Budapesten is kiállítani. Reméljük sikerül megtartanunk a kiállításokat és elérjük azt, hogy ne menjünk a feledés homályába.