Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EP parlamentben

A tavalyi Ajka környéki vörösiszap-katasztrófáról tartott meghallgatást szerdán az Európai Parlament egyik kis képviselőcsoportja Brüsszelben, a fórumon a tragédia károsultjai számoltak be tapasztalataikról.

 

A főként szélsőbaloldali erőket tömörítő, 34 fős Európai Baloldali Párt/Északi Zöld Baloldal (GUE/NGL) nevű frakció egy csoportja a portugál Marisa Matias vezetésével nyáron Magyarországon tett látogatást az érintett övezetben. A képviselő most főképpen annak érdekében szervezte a meghallgatást, hogy a helyiek az azóta eltelt időszakban tapasztalható változásokról, illetve ma is érvényes problémáikról számoljanak be.

A videovetítéssel egybekötött fórumon meghallgatott kilenc tanú szinte egybehangzóan aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Kolontár térségében, különösen szárazabb időben, még mindig jelentős mennyiségű - mérgező anyagokkal is szennyezett - por száll a levegőben, ami szerintük komoly fenyegetést jelent az ott lakók egészségére. Külön felhívták a figyelmet az egy évvel ezelőtti katasztrófa pszichikai hatásaira, amely - különösen a gyermekeken - hosszú távon érzékelhető marad.

Kifogásolták emellett, hogy az újjáépítés során elbontott házak maradványait a közelben helyezték el, a bennük található szennyezőanyagokkal együtt. Többen szóvá tették azt is, hogy azok a családok, amelyek nem szenvedtek kiemelt károkat, nem juthattak megfelelő anyagi támogatáshoz, nem nyílt lehetőségük elköltözni sem. Az egyik felszólaló megemlítette azt is, hogy tudomása szerint nemrégiben újabb repedés történt a 6-os számú iszaptározón. 

A rendezvény résztvevőinek, köztük a frakció jelen lévő képviselőinek a helyszínen kiosztották a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának tájékoztató füzetét, amely teljes körű áttekintést nyújt a katasztrófa okairól és bekövetkeztéről, a mentésről, az újjáépítésről, valamint a Mal Zrt-vel kapcsolatos fejleményekről.

A fórumot vezető Marisa Matias felszólalásában arra is kitért, hogy a magyarországi iszapömlés az Európai Uniónak is nagy tanulság, hiszen uniós támogatást lényegében nem sikerült mozgósítani, és a katasztrófa-elhárítás egyes uniós eszközeit illetően is merültek fel kérdések. A meghallgatáshoz kapcsolódva fényképkiállítást is rendeztek az EP brüsszeli épületében a katasztrófa következményeit és a közelmúlt állapotát megörökítő képekből.

 

Forrás: hvg.hu